Az építkezés nem kell, hogy stressz legyen

Építkezz okosan

Építkezz okosan

Tippek telekvásárlás előtt

2024. október 04. - Kulcsrakészház

A telekvásárlás az építkezés első nagy lépése, és ezt a legtöbben elég gyorsan, talán mondhatjuk úgy is, hogy kicsit átgondolatlanul elkapkodják. Sokakat elvisz az érzelem, mert első látásra beleszeretnek egy helybe, és szinte már maguk előtt is látják álmaik házát. Pedig a telekvásárlást inkább praktikus szempontok szerint kellene megejteni, hiszen nagyon sok buktatója lehet egy rosszul kiválasztott telken való építkezésnek. Ezért, hogy ne ess ebbe a hibába, összefoglaltuk a legfontosabb pontokat.

2_1.png

TELEK JOGI HELYZETE

Tulajdoni lap: Ellenőrizd a tulajdoni lapot, hogy tisztában légy a tulajdonosi viszonyokkal, esetleges terhekkel (például jelzálog, szolgalmi jogok). Előfordulhatnak olyan tényezők is, amik nem szerepelnek a tulajdoni lapon, pl: örökségvédelmi helyszín, ez milliós többlet kiadást is jelenthet. A helyszíni szemle során egy szakértő szem többet lát, mint amit a laikus lát vagy a tulajdoni lap mutat.

Övezeti besorolás: Győződj meg róla, hogy a telek milyen övezeti besorolás alá esik (lakóövezet, üdülőövezet, stb.), mert ez befolyásolja például az 5 vagy 27%-os áfa mértékét, illetve nézd meg a beépíthetőségi előírásokat (pl: LKSZ3, stb.) Oldalhatáros vagy szabadonálló? Magastetős vagy lapostetős? Az emeletek száma, a pince mérete, a kertben burkolható felületek nagysága, stb. mind fontos szempontok, hogy a választott telken vajon felépülhet-e az álmaid otthona.

Építési engedélyek: Tájékozódj az építési szabályokról, korlátozásokról és lehetőségekről a helyi önkormányzatnál.

Telek mérete: Sajnos ritkán egyezik a térképmásolaton feltüntetet jogi telekhatár a valós helyzettel. Az évtizedekkel ezelőtt hibásan kimért telkek vagy a szomszéd kerítése mind okozhatják a telek méretének torzulását, ami befolyásolhatja az értékét és a beépíthetőségét is.

A TELEK FIZIKAI JELLEMZŐI

Talajminőség: Amennyiben az adott területen nincs hasonló épület vagy a telek új parcellázású érdemes mérlegelni a talajmechanikai szakvélemény igénylését. Elsőre felesleges kiadásnak tűnhet (kb 200-300e Ft), de később milliókat spórolhatsz vele az alapozásnál vagy vízszigetelésnél. Ellenőriztesd a talajminőséget, hiszen a talaj minősége határozza meg az alapozást, ez pedig jelentősen befolyásolhatja az építési költségeket.

Domborzat és vízelvezetés: Vizsgáld meg a telek domborzatát és vízelvezetési lehetőségeit, hogy elkerüld az esetleges felszíni víz vagy talajvíz problémákat.

3_2.png

Közművek: Győződj meg róla, hogy a telek elérhető közművekkel rendelkezik (víz, villany, gáz, csatorna), vagy hogy ezek bekötése lehetséges-e és hogy mennyibe fog kerülni. Nem mindegy, hogy a telek előtt vagy már a telken belül vannak a közművek, esetleg már merőórával felszereltek. Ezek is milliós költségek lehetnek.

Tájolás: Vizsgáld meg a telek tájolását, a benapozási paramétereket, a szomszédos épületek, növényzet árnyék hatását, és ne feledkezz meg arról, hogy az árnyékolás a különböző napszakokban, illetve az év különböző időszakaiban más és más… Egy épület energetikai mérlegét vagy hétköznapi nyelven a gazdaságos hűtés-fűtés költségét elsősorban nem a gépészeti berendezések vagy a hőszigetelések vastagsága, hanem a jó tájolás és az építész által annak optimális kihasználása jelenti. Ezek is milliókat jelenthetnek neked.

Ha szükséged lenne további tanácsra, kérd ingyenes konzultációnkat.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://epiteszterv.blog.hu/api/trackback/id/tr2018700746

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása