Az építkezés nem kell, hogy stressz legyen

Építkezz okosan

Építkezz okosan

Lakásergonómia építész szemmel

Mekkora egy ideális családi ház?

2024. október 11. - Kulcsrakészház

Az első találkozáskor gyakran szembesülök azzal, hogy az ügyfelek túlméretezett otthonokban gondolkodnak. Hatalmas nappalikat, tágas hálószobákat és óriási dolgozószobákat álmodnak meg. Amikor összeadom a négyzetmétereket és kiszámolom a költségeket, általában kiderül, hogy az elképzelt ház ára messze meghaladja a rendelkezésre álló keretet.

De nem csak a pénz miatt javaslom a kisebb tereket. Tapasztalatból tudom, hogy az óriási házakban szétszóródik a család, elvész az intimitás. Korábban én is nagyobb otthont építettem magunknak, de rájöttem, hogy a hatalmas tereket nehéz lélekkel megtölteni. A gyerekek szinte eltűntek a házban, a vendégekkel pedig alig tudtunk beszélgetni a tágas nappaliban. Most feleakkora házban élünk a feleségemmel és négy gyermekünkkel. A 102 négyzetméter nem sok, de legalább együtt vagyunk. Megtanultam, hogy nem a méret számít, hanem az, hogy otthonosan érezzük magunkat és közel legyünk egymáshoz.

beauty_skincare_-2.png

De akkor mekkora legyen egy ideális otthon?

Ha reális méretekben gondolkodunk, egy átlagos családi ház nappaliját 30-35 négyzetméteresre, a hálószobákat 12-16 négyzetméteresre, a dolgozószobát pedig 10-12 négyzetméteresre érdemes tervezni. Ezekkel a méretekkel kényelmes, de nem túlméretezett otthont alakíthatunk ki, ami nem csak pénztárcabarát, de a családi életet is jobban szolgálja.

A nappali és az étkező összekapcsolása még mindig népszerű, bár az amerikai konyha divatja lassan lecseng. A feleségek általában aktívabban részt vesznek a tervezésben, míg a férjek inkább a garázs és a tárolóhelyek iránt érdeklődnek. Érdemes a nappalit úgy kialakítani, hogy ne legyen egyszerű téglalap alakú. Az üvegfelületek aránya kulcsfontosságú: a helyiség alapterületének legalább 1/8-a legyen ablak, de nappali esetében ennél több ajánlott. A nagy üvegfelületek vizuálisan megnövelik a teret. A magas belmagasság ma már kevésbé divatos, főleg az energiaköltségek miatt.

Az ülőgarnitúra elhelyezése kulcsfontosságú a nappaliban. A család általában szeretné egyszerre látni a kandallót, a tévét és a kilátást, de ez egy pozícióból nehezen megoldható. Gyakran a kandalló háttérbe szorul, sokszor csak díszként szolgál. A tv általában győztesen kerül ki ebből a versenyből, az ülőgarnitúra elé kerül, mivel a panoráma jelentősége idővel csökken.

3_3.png

Az étkező átmenetet képez a konyha és a nappali között. Ideális, ha két irányból kap természetes fényt, ami minden helyiségre igaz, hiszen a fény játéka kellemes hangulatot teremt. Az asztal mérete a család nagyságától függ, sokan nagyobb, 12-18 fős asztalt igényelnek. A székek kényelmes használatához legalább 3,5 méter széles helyiség szükséges. A körasztalt én kevésbé preferálom, mert az veszi el a legtöbb helyet.

A konyha tervezésénél számos szempontot kell figyelembe venni. Sokan kérnek bárpultot a konyha és az étkező közé, ami általában 120 cm magas és legalább 40 cm széles. Ez vizuálisan elválasztja a két teret, és ideális esetben 120 cm távolságra van a konyha falától. A konyhapult jellemzően 85 cm magas és 60 cm széles. Bár az amerikai sorozatok miatt népszerű, a konyhaszigetet nem javaslom. Helypazarló és megtöri a munkafolyamatot, hiszen át kell emelni a forró edényeket a közlekedő téren. Fontos, hogy a főzőlap mellett folyamatos munkafelület legyen.

A kamra vagy spájz egyre fontosabbá válik. Sokan kérik, és egyre nagyobb méretben, mert mindenki tartalékol. Ez a tendencia a gázválság óta erősödött fel, ahogy a kandallók népszerűsége is. Régebben ezek inkább nosztalgikus elemek voltak, de ma már praktikus célt szolgálnak. A kamrák mérete akár a 6 négyzetmétert is elérheti, hogy elegendő élelmiszert lehessen tárolni esetleges gazdasági nehézségek esetén.

6_1.png

A terasz kialakítása kulcsfontosságú kertes házaknál. Különösen az étkezőterasz, amely fedett, és ideális esetben a konyha, étkező vagy nappali közelében helyezkedik el. Javasolt mérete legalább 12 négyzetméter, hogy kényelmesen elférjen rajta egy 6 személyes étkezőasztal.

A hálószobáknál fontos, hogy önálló közlekedőből nyíljanak. A közlekedő minimum 110 cm széles legyen, hogy két ember kényelmesen elférjen egymás mellett. A gyerekszobáknál érdemes rugalmas megoldásban gondolkodni: kezdetben egy nagyobb tér, amit később válaszfalakkal lehet felosztani. Ha lehetséges, érdemes külön gyerekfürdőt és gardróbot is kialakítani.

A szülői háló általában 12 négyzetméteres, két éjjeliszekrénnyel és egy franciaággyal. Fontos, hogy innen nyíljon a felnőtt gardrób és fürdőszoba is.

4_2.png

Természetesen ezek csak a főbb szempontok, amiket érdemes figyelembe venni egy családi ház tervezésénél. Minden esetben az egyedi igényekhez és lehetőségekhez igazítom a terveket. Ha kíváncsivá tettelek, itt rengeteg általam tervezett otthonról találsz látványtervet.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://epiteszterv.blog.hu/api/trackback/id/tr218706010

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása